Første menstruation: Hvornår får man den?

Første menstruation: Hvornår får man den?

Den første menstruation opstår efter pubertetens indtræden, som varierer omkring 10-13 års alderen. Du skal først og fremmest vide, at alle er forskellige, og at din første menstruationscyklus kommer, når din krop er klar til det. De normale hormonelle forandringer i teenageårene er ansvarlige for den første menstruation, som kaldes menarche på medicinsk sprog. 

I puberteten viser de første tydelige tegn sig på din krop. Du vil bemærke brystvækst og hår på flere områder. Menstruationsblødning vil forekomme en gang om måneden, men du skal ikke bekymre dig, hvis den er uregelmæssig i begyndelsen. Det er helt normalt. Med tiden vil den regulere sig, og du vil kunne vide præcis, hvor længe din menstruationscyklus varer. 

For at give dig mere information har vi sammensat en lille guide til din første menstruation – hvor gammel den er, hvilke symptomer du kan opleve, hvor længe den varer, og hvordan du kan forberede dig på din første menstruation.

Symptomer på den første menstruation

Før den første dag af den egentlige menstruationsblødning kan der forekomme nogle specifikke symptomer. Disse er helt normale og kaldes præmenstruelt syndrom. Deres intensitet kan variere fra person til person, og der er ingen grund til bekymring, så længe de ikke forårsager alvorlige symptomer.

De mest almindelige symptomer på den første menstruation er kramper, mavesmerter, spændinger i brystområdet, hovedpine og generel træthed. Disse kan være ledsaget af oppustethed, madtrang eller pludselige humørsvingninger. Rygsmerter i det midterste område er også typisk for menstruationsperioden. Du kan også opleve overskydende akne på nogle områder af din krop, hvilket skyldes de hormonelle ændringer, som din krop gennemgår. Listen indeholder de mest almindelige symptomer, der opstår i forbindelse med din første menstruation, men det betyder ikke, at du får dem alle. Alt afhænger af, hvordan din krop reagerer på disse ændringer. Men det er vigtigt at kende dem og blive informeret, hvis de opstår.

Du er allerede gået ind i menstruationsfasen, dvs. blødningen er begyndt. Den første dag af din menstruation er også den første dag i din menstruationscyklus. Vi forklarer nedenfor, hvad det betyder, og hvordan du beregner det. For at vende tilbage til menstruationen, så varer den normalt mellem 3 og 7, måske endda 8 dage, og gennemsnittet er 5 dage. På den første og anden dag kan du forvente kraftigere blødning. Derefter vil strømmen gradvist aftage, indtil den helt ophører. Mod slutningen vil du se, at din menstruation går fra rødt blod til brunligt udflåd, hvilket er et tegn på, at den er ved at slutte. 

Hvordan kan jeg forberede mig på min første menstruation?

Svaret på dette spørgsmål er enkelt: For at du kan føle dig sikker og tryg ved at håndtere denne normale, men nye periode i dit liv, skal du have alle de oplysninger, du har til rådighed på forhånd. 

Alle er forskellige (jeg bliver ved med at gentage dette punkt, for selv om der er ligheder med hensyn til de første menstruationer, er det vigtigt at styre tingene efter dine behov). Det første er at forberede dig med bind, fordi du ikke ved, hvornår og hvor blødningen vil opstå. 

Menstruation kræver omhyggelig hygiejne, hvilket betyder, at man skal vaske det intime område flere gange om dagen og skifte de absorberende bind og undertøj. For at undgå at blive en byrde kan du bruge teenage menstruationskoppen, et genanvendeligt intimt produkt, der er specielt udviklet til unge jomfruers kroppe. Den passer ind i din vagina som en tampon og beskytter dig i op til 12 timer, afhængigt af hvor kraftig dit flow er. Bægeret opsamler blodet inde fra kroppen, absorberer det ikke og giver beskyttelse og sikkerhed.

Hvad med et par fuchsia menstruationstrusser til teenagere? De er 2-i-1-muligheden, fordi de erstatter både undertøj og pude på samme tid. Trusserne er absorberende og er ideelle til den første menstruation. Du kan have dem på i op til 12 timer uden at de skurrer, lugter ubehageligt eller løber ud. Den store fordel er, at når du har brugt dem, kan du vaske dem og bruge dem igen, fordi de kan genbruges. 

Første menstruation – varighed

Den normale varighed af den første menstruation er 3-7 dage (den kan vare op til 8 dage) og kan være ledsaget af de ovennævnte symptomer. 

Hvad angår menstruationscyklus, er dette den periode, der beregnes mellem to menstruationer. Det vil sige tiden mellem den første dag af din menstruation – når blødningen opstår – og dagen før den næste menstruation begynder. Når menstruationscyklussen reguleres, sker det som regel hver 28. dag. Men den kan variere mellem 21 og 35 dage. 

Det er meget vigtigt at vide, at din første menstruation som teenager er et tegn på, at du er en sund person, og at dit reproduktive system fungerer korrekt. Og du skal ikke bekymre dig om, at det ikke kom i samme alder som dine venner eller klassekammerater. Alle kroppe er forskellige.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.