Hvorfor får kvinder humørsvingninger under menstruation?

Hvorfor får kvinder humørsvingninger under menstruation?

Nogle kvinder siger, at de i den præmenstruelle periode føler en øget følelse af vrede og irritation. Selv om PMS (præmenstruelt syndrom) ikke er blevet fuldt ud belyst, mener man, at humøret påvirkes af hormonelle ændringer.

Artiklen indeholder flere oplysninger om de ændringer, der gør, at nogle kvinder får humørsvingninger i menstruationsperioden, men peger også på mulige løsninger. Læs artiklen og få flere nyttige oplysninger om PMS, og hvad du hurtigt og nemt selv kan gøre for at forbedre dit humør.

Menstruationsnervøsitet

Der er en række grunde til, at kvinder kan føle sig nervøse og lettere irritable, når de har menstruation. For nogle kan det være frygten for det ukendte eller den angst, der følger med at skulle håndtere potentielle smerter og ubehag. Nogle kvinder frygter måske menstruationens indtræden, fordi de ved, at det betyder, at de skal håndtere oppustethed, kramper og andre ubehagelige symptomer.

Præmenstruelle symptomer som træthed, hovedpine og irritation kan bidrage til følelsen af nervøsitet, som ifølge specialister skyldes hormonelle ændringer i kroppen i perioden med menstruation.

Hvad er PMS?

Præmenstruelt syndrom, også kaldt PMS, er en lidelse, der er kendetegnet ved fysiske, adfærdsmæssige og følelsesmæssige symptomer, som bliver mere og mere alvorlige i menstruationscyklussens lutealfase. Den luteale fase er den periode i menstruationscyklussen, der begynder efter ægløsning og slutter med menstruationens indtræden.

Præmenstruelt syndrom rammer nogle kvinder og viser sig ved et højere niveau af vrede og et lavere niveau af vredeskontrol.

Præmenstruelt syndrom er en samling af symptomer, som kvinder kan opleve i dagene op til menstruationen. PMS kan forårsage en række fysiske og psykologiske symptomer, herunder humørløshed, irritabilitet, træthed, oppustethed og kramper. For nogle kvinder kan disse symptomer være så alvorlige, at de forstyrrer deres dagligdag:

 

Mere end 40 millioner kvinder i verden oplever disse symptomer. Mens ca. 90 % af kvinderne kun oplever lette præmenstruelle symptomer, må ca. 20 % af dem klare symptomer, der forstyrrer deres dagligdag alvorligt.

Lindring af præmenstruelt syndrom

Leder du efter måder at lindre PMS-symptomer på? Her er der en række ting, du kan prøve:

- Motion: Motion kan hjælpe med at lindre stress og forbedre dit humør. Det kan også hjælpe med at reducere oppustethed og kramper.

- Afslapningsteknikker: Afslapningsteknikker som yoga, meditation og dyb vejrtrækning kan hjælpe med at reducere stress og lindre PMS-symptomer.

- Kost: En sund kost kan hjælpe med at reducere oppustethed, kramper og andre PMS-symptomer. Det kan også hjælpe ved at undgå salt, koffein og alkohol.

- Kosttilskud: Nogle kosttilskud, såsom calcium og B6-vitamin, har vist sig at være effektive til behandling af PMS-symptomer.

- Medicin: Der findes en række af både receptpligtige og håndkøbsmedicin, som kan lindre PMS-symptomer.

- Mange undersøgelser og rapporter viser, at f.eks. brugen af menstruationskoppen vil lindre menstruationssmerter, da den vil komprimere de vaginale muskler, og dermed vil deres sammentrækninger være mindre intense. 

- Fra vores mødre ved vi, at varme, der påføres lokalt ved hjælp af en varmeflaske, kan lindre menstruationssmerter, men da den moderne tidsalder kommer med moderne løsninger, der er meget mere komfortable og effektive, anbefaler vi til lindring af menstruationssmerter. Bæltet består af et patenteret nano-tube varmesystem, der giver kropsvarme for at forbedre blodcirkulationen og få musklerne i områderne med smerterne til at slappe af. Kan også bruges ved rygsmerter, muskelkramper eller til behandling efter skader.

Andre anbefalinger til at håndtere humørsvingninger under menstruation

I en fra 2019 påpeges det, at der endnu ikke foreligger "endelig dokumentation for forholdet mellem PMS-symptomatologi og vrede", og at det er kendt, at kvinder, der er i stand til at kontrollere deres vrede i hverdagen, mister denne evne i den præmenstruelle periode. Derfor anbefales det altid at få støtte fra en læge.

Når det gælder angst og depression, er der en række forskellige behandlingsmuligheder til rådighed. Rådgivning og terapi kan være meget nyttige i forbindelse med håndteringen af disse tilstande. I nogle tilfælde kan der også ordineres medicin. Hvis du oplever angst eller depression, er det vigtigt at søge professionel hjælp, så du kan få en effektiv behandling, der passer til dig, for at passe på dig selv.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.