Menstruationskop FAQ
Hvordan virker en menstruationskop?
Femieko menstruationskop er fremstillet af 100% medicinsk silikone, designet af Wacker Labs Tyskland, under mærket Elastosil. Det bruges til medicinske formål og er 100% biokompatibelt silikone, som ikke udvikler bakterievækst og er sikkert for kroppen, ind og ud. Læs mere om det her.
Kan jeg bruge en menstruationskop, hvis jeg har endometriose eller retrovers livmor?
Ja, det kan du godt, og det er endda en bedre løsning for din tilstand, da du bør bruge kemikaliefri produkter og lade din menstruationsstrøm ske naturligt. Det er derfor, at mange læger ikke anbefaler tamponer ved endometriose.
Kan jeg bruge Femieko menstruationskoppen, hvis jeg er allergisk over for silikone?
Femieko menstruationskop er fremstillet af 100 % medicinsk silikone, designet af Wacker Labs Tyskland, under mærket Elastosil. Det bruges til medicinske formål og er 100% biokompatibelt silikonegummi, som ikke udvikler nogen bakterievækst, og det er sikkert for kroppen, både indvendigt og udvendigt. Læs mere om her.
FAKTA! Vi har mange kunder, der relaterede til at være allergiske overfor silikone, og alligevel fungerede FemiEko’s menstruationskop uden problemer.
Hvordan virker en menstruationskop?
Menstruationskoppen sættes ind i skeden og opsamler menstruationsblodet. Den er placeret i skedeåbningen og skaber et vakuum, som beskytter mod blodlækager. Hvis koppen bruges korrekt, er den det mest effektive produkt til at beskytte mod enhver blodstrømning, uden at det kan mærkes indeni eller forstyrrer dine daglige aktiviteter.
Hvorfor skal du bruge en menstruationskop?
Menstruationskoppen er ikke bare behagelig, men den er også sikker for helbredet og mere praktisk for din månedlige pleje. Det vil hjælpe dig med at spare penge og leve et stressfrit liv, idet du fjerner den konstante skam og det ubehag, som kvinder normalt føler hver måned, når de bruger upålidelige menstruationsprodukter.
Menstruationskoppen giver frihed til at svømme, cykle og endda sove uden at skulle bekymre sig om snavsede lagner eller lækage.
Desuden kan den bruges i op til 5 år og bæres sikkert i op til 12 timer uden risiko for bakterier eller lugt.
Beskytter en menstruationskop 100 % mod lækage?
En menstruationskop er den sikreste måde at beskytte mod lækage på. For virkelig at nyde godt af fordelene ved koppen skal du vælge den rigtige størrelse til dig og indsætte den korrekt.
Du skal tømme koppen mindst hver 10. til 12. time, afhængigt af dit flow, for at undgå lækage.
Oplevelsen af at indsætte og fjerne koppen korrekt kan tage et par forsøg, men når det først er gjort, kan du nyde 100 % beskyttelse.
Hvordan vælger jeg en menstruationskop?
Det vigtigste er at vælge den rigtige størrelse.
Femi.Eko® kopper har en anatomisk form, og de er fremstillet af blød medicinsk silikone. Her kan du se, hvordan du vælger den bedste pasform:
Størrelse A – til kvinder med lav til høj menstruationsstrøm, under 30 år
Størrelse B – til kvinder, der har født, over 30 år, med høj menstruationsstrømning
Størrelse TEEN – unge piger, teenagere og jomfruer
Vores kopper er udviklet til at passe til enhver type livmoderhals og har en lang hale, som kan justeres ved at klippe den til i den længde, der er behagelig for dig.
Hvis du vælger den rigtige kopstørrelse, vil du ikke føle ubehag og vil ikke have nogen lækage
Hvor meget blod kan en kop rumme?
Femi.Eko® menstruationskopper har følgende kapacitet:
Størrelse A: maks. volumen 26 ml.
STØRRELSE B- max. volumen 32 ml.
STØRRELSE TEEN – max. volumen 18 ml.
Hver kvinde er forskellig, og det samme gælder deres menstruation, så hvis du har en kraftig menstruation, skal du måske tømme din kop oftere.
Hvordan begynder man at bruge en menstruationskop?
Først og fremmest tillykke med, at du har tænkt på det :). Vi ved, at det kræver et spring i troen at ændre de gamle vaner, men det er den bedste beslutning for en mere bæredygtig menstruation.
Lad dig ikke afskrække af det, du måske allerede har hørt. Det kan være nemmere end forventet at komme i gang.
Den bedste start er at læse vores manual (der følger med i den kasse, som dit produkt leveres med). Giv det mindst 3 måneder at prøve koppen for at få den perfekte oplevelse. Og ja, vi sagde PERFEKT, for du vil blive fuldstændig overrasket over, hvor meget du kæmpede i dit liv, indtil du fandt denne stressfrie måde at håndtere din menstruation på.
Hvis du stadig kæmper med at finde den rigtige størrelse til dig, eller hvis du vil se, om koppen er det produkt, du skal bruge, skal du bare tage vores test og se det selv.
Hvis du har problemer som urinvejsinfektioner (UTI’er), et intrauterint apparat indsat, anatomiske særheder som retroversion af livmoderen eller ar efter fødslen, anbefaler vi, at du taler med din læge først.
Kan jeg bruge en menstruationskop, hvis jeg er jomfru?
Du kan bruge en menstruationskop, hvis du er jomfru, fordi det ikke vil skade din hymen, hvis du indsætter den korrekt.
Vi anbefaler kun kopstørrelse TEEN, da det er et venligt produkt til 1. menstruation, jomfruer og teenagere. Den er anatomisk udviklet til at passe til unge piger og passe på deres sundhed på lang sigt.
Desuden har unge piger brug for mere bevægelsesfrihed. Og hvis de skifter til en menstruationskop, sparer de penge, samtidig med at det er en mere bæredygtig og miljøvenlig løsning i forhold til tamponer.
Hvordan sætter jeg en menstruationskop i?
TRIN 1: Hygiejne er vigtigt, hver gang vi taler om vores kønsdele. Så vask dine hænder grundigt, før du bruger koppen.
TRIN 2: Fold din desinficerede Femi.Eko® menstruationskop i en C-form for at gøre indsættelsen lettere. Hvis det er første gang, du bruger en menstruationskop, vil det hjælpe dig med at trække vejret, og husk, at det er normalt at prøve et par gange, før du får koppen i den rigtige position.
TRIN 3: Hold koppen i C-formen, og kom i en position, der giver dig behagelig adgang til din vaginaåbning. Du kan hæve det ene ben eller stå på toiletsædet. Uanset hvad der fungerer for dig er det perfekt!
TRIN 4: Åbn din skedemed den ene hånd, og indsæt derefter koppen (stadig foldet, husker du det? 🙂 i din skede Langtbortistan op så , det er behageligt at gå. Du skal ikke ærgre dig, hvis du ikke får det rigtigt første gang. Du har ikke lært at cykle lige på, vel? Bare slap af og prøv igen. Det er det hele værd, stol på os!
TRIN 5: Drej koppen i din vagina for at sikre dig, at den er åbnet helt og har dannet en forsegling indeni. Sæt din finger ind for at tjekke den rundt om, om den er åbnet, du skal føle bunden af den runde. Dette er vigtigt, fordi det vil sikre, at der ikke sker nogen lækager i op til 12 timer.
Når din cyklus er slut, skal du blot vaske koppen, desinficere den og lægge den i din Femi.Eko® specialpose, som du modtog i den originale pakke.
PS- Før brug skal koppen steriliseres 😊Læs QA om sterilisering.
Hvordan tager jeg en menstruationskop ud?
For at frigøre koppen kan du sætte din finger langs siden af den for at frigøre sugeevnen eller bare forsigtigt klemme over stilken (i bunden af koppen).
Du må ikke trække i menstruationskoppen uden at bryde vakuumforseglingen med din finger! Tag ikke fat i halen, og træk ikke koppen på den!
Det eneste du skal gøre er at skubbe koppen ud med musklerne i bækkenbunden og trykke på dens bund med fingeren, så du bryder forseglingen, og derefter gribe fat i den med to fingre på begge sider og fjerne den i en roterende bevægelse. Du vil ikke føle noget ubehag eller smerte, hvis alt er gjort rigtigt.
Hvis du ikke kan finde menstruationskoppen, eller hvis du har den for højt oppe, skal du tage den med halen nedad og følge ovenstående trin.
Hvad hvis jeg ikke kan finde min kop indeni?
Det kan være nemt at fjerne koppen, men det kommer med erfaringen fra et par menstruationer. Giv det tid, og stress ikke.
For enden af skedevejen er livmoderhalsen, som ikke lader noget andet end sæd passere.
Hvis du ikke kan finde koppen indeni, så stil dig ned, pres på dine bækkenmuskler (som du ville skide), og prøv igen at få den med fingrene.
Bare rolig, koppen har ingen steder at gå hen, den er stadig inde, og den skal nok komme ud! Bare slap af, tag nogle store vejrtrækninger og prøv igen.
Vær tålmodig og vær ikke brutal. Du må ikke indføre skadelige genstande indeni.
Overvej at købe en større menstruationskop.
Hvor længe kan jeg bære en menstruationskop?
Du kan bære din kop i op til 12 timer, og anbefalingen er at tømme den to gange om dagen eller hver 10. til 12. time. Hvis du har en kraftig menstruation, bør du tømme den oftere, da det vil hjælpe dig med at undgå lækager.
Hvordan rengøres og steriliseres menstruationskoppen?
Før du bruger koppen første gang eller mellem menstruationerne, kan du sterilisere den. Sæt vand i kog, og læg Femi.Eko® menstruationskoppen i det boblende vand i op til 10 minutter ved første sterilisering og kun i 5 minutter derefter. Hvis du har en sterilisator til rådighed, skal du bruge den. Bare rolig: koppen ændrer ikke egenskaber, når den er kogt, men pas på, at det anvendte vand ikke indeholder for meget kalk, for så kan du opleve nogle kalkaflejringer. Pas også på, at du ikke glemmer at lade vandet koge eller koppen røre bunden af gryden.
Du bør altid rengøre Femi.Eko® Menstruationskoppen efter hver tømning. Du kan rengøre en menstruationskop bare med vand og skylle grundigt. De hærdede blodstykker kan rengøres med en blid børste. Hvis hullerne i koppen sidder fast med blod, skal du fylde Femi.Eko® Menstruationskoppen med vand, lægge håndfladen ovenpå, og så skal du blot klemme koppen, så vandet kan skylles gennem hullerne.
Hvis du vil bruge sæbe til at vaske en kop, må du ikke bruge almindelig sæbe, shower gel og endda intimsæbe. Du kan bruge specielt udviklet sæbe til menstruationskopper og -skiver, eller du kan bruge rengøringsmidler, der er godkendt til sexlegetøj.
Brug ikke skadelige kemikalier til at rengøre koppen, som f.eks. teetræsolie, castilesæbe, antibakteriel sæbe, almindelige hånddesinfektionsmidler, brintoverilte og andre husråd, og læg den ikke i opvaskemaskinen, da det kan beskadige silikonen og forårsage infektioner.
Vi anbefaler dog, at du vasker den fra tid til anden med en smule eddike fortyndet i vand.
Mellem perioder opbevarer du koppen i den bomuldspose, du fik i pakken.
Hvordan rengør man en menstruationskop på et offentligt toilet?
Nogle gange kan du være nødt til at tømme din menstruationskop, mens du er på et offentligt toilet. Det skal du ikke være bekymret for! Følg blot denne rutine: vask dine hænder grundigt, fjern koppen, spil blodet på det offentlige toilet, skyl det med vand (du kan tage en flaske med dig på toilettet), genindsæt koppen og vask derefter dine hænder.
Vi ved, at mange toiletter ikke har nogen vandhane i nærheden af toilettet, så den flaske vand, som du tager med dig, kan løse dette problem.
Er det normalt, at en menstruationskop lækker?
Femi.Eko® menstruationskoppen er anatomisk udviklet til at forhindre lækage, hvis den sættes ind og bruges korrekt. Men der kan være nogle undtagelser, f.eks:
– hvis koppen er lille
– hvis en menstruationskop ikke er indsat korrekt
– hvis dit flow er for kraftigt
– hvis den ikke tømmes så ofte som nødvendigt.
Du skal være opmærksom på, at koppen nogle gange kan flytte sig på grund af tarm- eller livmoderhalsbevægelser, hvilket kan medføre lækage.
Kan jeg bruge en menstruationskop, mens jeg dyrker sport?
Menstruationskoppen er velegnet til at beskytte dig under træning og giver dig frihed til at nyde enhver sportsaktivitet. Når koppen er korrekt indsat, forhindrer den lækager og ubehag. Du kan danse, tage en yogatime, cykle, løbe eller hoppe, som du vil, menstruationskoppen vil beskytte dig.
Hvis du ønsker at gøre dig yderligere tryg ved eventuelle lækager, kan du prøve Femi.Eko® genanvendelige bind eller menstruationsundertøj i kombination med koppen.
Kan menstruationssmerter blive værre, når du bruger en menstruationskop?
Menstruationskoppen har intet at gøre med dine menstruationssmerter eller kramper, og faktisk oplever mange kvinder færre kramper, når de bruger menstruationskopper og genanvendelige menstruationsprodukter, da de er mindre skadelige for det naturlige flow og ikke indeholder blegemidler som tamponer og hygiejnebind.
Især trykker koppen på dine bækkenmuskler og mindsker kramperne.
Den naturlige blodgennemstrømning stoppes ikke, mens du bruger en kop, og koppen absorberer ikke blodet og forhindrer heller ikke de naturlige sekretioner, hvilket, når det sker, kan forstyrre den naturlige menstruationsproces.
Hvis du lider af menstruationskramper eller hvis de bliver værre, skal du lave en aftale med din læge for at finde ud af årsagen.
Kan man bruge en menstruationskop sammen med en spiral?
Det anbefales ikke at bruge en menstruationskop, mens man har fået indsat en spiral.
Der er en mulighed for, at strengen i spiralen kan bevæge sig, mens du indsætter eller fjerner koppen, og derfor anbefaler vi, at du taler med din læge, hvis du virkelig ønsker at bruge en kop til at beskytte dig, mens du har menstruation.
Lægen vil også afgøre, om det er nødvendigt at afkorte snoren, der er fastgjort til spiralen, så du ikke trækker den ud, når du fjerner din menstruationskop.
Vi anbefaler, at du bruger produkter som genbrugsbind eller menstruationsundertøj under din menstruation, hvis du har fået indsat en spiral.
Hvis du alligevel bruger en kop, mens du har en spiral, skal du være særlig forsigtig, når du fjerner menstruationskoppen. Du skal altid være sikker på at bryde forseglingen og ikke trække den ud ved sugning.
Er det normalt at have smerter, når man bruger en menstruationskop?
Femi.Eko® menstruationskoppen er specielt udviklet til at være behagelig, lavet af meget blød medicinsk silikone og med en anatomisk form. Du bør ikke føle nogen form for smerte, når du bruger en menstruationskop. Det eneste tidspunkt, hvor du kan føle et lille ubehag, er, når du sætter koppen i for første gang.
Du skal under alle omstændigheder passe på ikke at indsætte koppen for dybt, selv om den skal være dyb nok for at undgå lækager. Du vil bare vide, hvad der er det rigtige for dig efter få brug.
Kan menstruationskopper forårsage infektioner?
Som alle andre menstruationsprodukter kan de det, hvis de ikke bruges korrekt.
Tag dog i betragtning, at menstruationskopper er en mere sikker måde at komme igennem menstruationsdagene på end tamponer eller bind, da de blokerer for luft og dermed for bakterier.
Vask altid dine hænder med sæbe eller brug et desinfektionsmiddel før og efter at du har sat menstruationskoppen i og taget den ud.
Tøm koppen mindst hver 10. til 12. time for at minimere risikoen for infektioner.
Du behøver ikke at smøre koppen for at indsætte den, men hvis du gør det, skal du sørge for at bruge et sikkert glidecreme.
Brug ikke skadelige kemikalier til at rengøre koppen, f.eks. teetræsolie, castilesæbe, antibakteriel sæbe, almindelige hånddesinfektionsmidler, brintoverilte og andre husråd, og læg den ikke i opvaskemaskinen, da det kan beskadige silikonen og forårsage infektioner.
Vask koppen med almindeligt vand eller kog den i 5-10 minutter, når menstruationen er overstået, og vask den igen, før du bruger den igen, og steriliser den.
Opbevar koppen i den bomuldspose, du har modtaget i pakken.
Kan jeg dyrke sex med koppen indeni?
Nej, du skal fjerne koppen, før du dyrker sex. Det er ikke sikkert at have den indeni dig.
Kan menstruationskoppen beskytte mod graviditet eller seksuelt overførte sygdomme?
Fjern Femi.Eko®-koppen, før du dyrker sex (og husk, at Femi.Eko®-menstruationskoppen ikke beskytter dig mod graviditet eller seksuelt overførte sygdomme). Periode.
Hvornår skal jeg skifte min kop?
Vi opfordrer dig til at skifte Femi.Eko® Menstruationskoppen mindst hvert 2. år, selv om du kan bruge den i op til 5 år.
Vi anbefaler også, at du udskifter din Femi.Eko® Menstruationskop, hvis:
– du havde en gær- eller bakterieinfektion, og du brugte den, mens du havde det
– hvis du har tabt den i toilettet
– hvis du bemærker en klæbrig eller pulveragtig film på toppen af koppen.
Når du udskifter din Femi.Eko® Menstruationskop med en ny Femi.Eko® Menstruationskop, skal du huske at desinficere koppen og derefter genbruge den. Vær ansvarlig, og smid den ikke bare væk.
Hvornår skal jeg få råd fra min læge om menstruationskopper?
Du bør drøfte brugen af koppen med din læge, hvis:
– du bruger en intrauterin spiral til prævention (nogle gange er det nødvendigt at afkorte snoren, der er fastgjort til spiralen, så du ikke trækker den ud, når du fjerner din menstruationskop)
– du har haft TSS
– du for nylig har gennemgået en gynækologisk operation, født eller haft en abort
– du har en vaginal infektion
– du har aldrig haft samleje, og du er bekymret for at bevare din hymen
– hvis du har tiltagende kramper, blod mellem menstruationerne eller nogen form for smerter.
Hvornår skal man STOPPE med at bruge en menstruationskop?
Du må ikke bruge en menstruationskop, hvis du kan føle feber eller kvalme i forbindelse med brugen af den. Fjern den straks, hvis du er i tvivl om, at den kan forårsage en reaktion.
Kan jeg bruge en menstruationskop, mens jeg svømmer?
YEESSSS. Den bedste mulighed fra svømning, løb og leve livet på bedste vis, uden at du nogensinde føler, at du har menstruation. Periode.