Bagudvendt livmoder? Find ud af, hvordan du placerer menstruationskoppen eller -skiven i sådanne tilfælde

Måske har du hørt fra en veninde om FemiEkos genanvendelige intime produkter, såsom menstruationsbind, eller læst gode anmeldelser på internettet om, hvor behageligt det er at bruge en menstruationskop i stedet for tamponer og bind. Du vil også gerne selv prøve dem, men du står over for et dilemma. Du har en bagudvendt livmoder og er ikke sikker på, om disse anordninger, der opsamler blod indeni, er det rigtige for dig. Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om bagudvendt livmoder, hvad det betyder, hvad der forårsager det og hvad symptomerne er, hvordan og om det påvirker dit sexliv og sidst men ikke mindst, hvordan du placerer du din menstruationskop eller -skive, så du føler dig tryg og sikker ved hver menstruation. 

Den retroverterede livmoder kaldes også retroflex eller skråtliggende livmoder og har en anden position end den sædvanlige. Normalt er livmoderen placeret fortil på kroppen. Den retroverte livmoder vender bagud. 

På spørgsmålet “Kan jeg bruge en menstruationskop eller -skive, hvis jeg har en bagudvendt livmoder?” er svaret “Ja”. For at hjælpe dig med at nyde al den komfort, som vores produkter tilbyder, kommer vi med små anbefalinger, der vil hjælpe dig med at placere den bedst.

Hvad betyder retroverted uterus?

Undersøgelser viser, at 20 % af kvinder har en retroverteret livmoder. Livmoderen hældes naturligvis fremad, startende ved livmoderhalsen (eller cervix), som er åbningen fra skeden til livmoderen. I tilfælde af den retroverte livmoder er placeringen anderledes, da den vender bagud, dvs. i den modsatte retning.  

Hvis du har en bagudvendt livmoder, kan det tage flere forsøg at placere en menstruationskop korrekt. Med en lille ekstra indsats og ved at teste flere vinkler i løbet af menstruationen kan du finde ud af, hvad din krop har brug for. Hvordan bruger man den, hvis man har en retroverted uterus? Normalt skal menstruationskoppen sidde lige under livmoderhalsen og ikke forårsage ubehag. Hvis livmoderen er bagudvendt, skal koppen placeres lidt lavere. Vælg størrelse A, som er beregnet til kvinder med en lav eller medium livmoderhals. Når du har indsat den i skeden, skal du overvåge udviklingen og se, om den har skabt et vakuum med skedevæggene, og om der er nogen utætheder. Tal med din gynækolog, hvis du har brug for særlige anbefalinger, f.eks. om livmoderens placering. Det er dog personlige erfaringer og tid, der vil give dig svaret på, hvad der passer bedst til dig. 

FemiEko menstruationsskive er specielt designet til at passe til enhver type livmoderhals. Den er placeret meget højere, under skambenet og passer derfor på tværs af vaginalkanalens bredde – hvor den opsamler blod – i stedet for under livmoderhalsen som med koppen. Derfor bør kvinder med en bagudvendt livmoder ikke have problemer med at bruge menstruationsskiven. Det er ikke sikkert, at det passer perfekt fra starten, men du kan eksperimentere med forskellige bevægelser, indtil du finder den placering, der passer til din livmoder. Du skal skubbe mere eller bøje skiven indad. Du kan bede din læge om at rådgive dig om de mest effektive manøvrer for at opnå fuld dækning og undgå lækage.

Årsager til retroverted uterus

Der er blevet identificeret flere årsager til retroverted uterus, og blandt de mest almindelige er:

 • Genetisk årsag, dvs. at kvinden er født med en sådan livmoder;
 • Tryk forårsaget af en tumor, der udvikler sig i området omkring livmoderen;
 • Bækkenoperation, som kan forårsage sammenvoksninger, der ender med at trække livmoderen udad;
 • Fibromer i livmoderen kan ændre livmoderens form og position;
 • Retroverted uterus og graviditet kan være relateret, fordi fødsel kan få livmoderen til at vippe
 • Overgangsalderen reducerer østrogen, bækkenmusklerne svækkes med tiden, og livmoderen ændrer position, fordi ledbåndene ikke længere kan bære den.

Symptomer på en retroverteret livmoder

Mange kvinder ved ikke eller finder først i en eller anden sammenhæng ud af, at de har en retroverted livmoder, fordi ændringen i positionen normalt ikke giver symptomer. Der er dog nogle tegn:

 • Den bagudvendte livmoder og sexlivet er normalt ikke i konflikt med hinanden, men visse stillinger under sex kan skabe ubehag;
 • Smerter under menstruation kan være relateret til livmoderens hældning;
 • Blæretryk og hyppige ture på toilettet;
 • Mild inkontinens;
 • Urinvejsinfektioner;
 • Vanskeligheder med at sætte en menstruationskop (samt en engangstampon).

Diagnose af retroverted uterus

En simpel rutinemæssig bækkenundersøgelse viser, hvor din livmoder er, og ofte opdages den også ved en Pap-test på tidspunktet for indsamlingen. Når diagnosen retroverted uterus er stillet, kan din gynækolog anbefale flere undersøgelser for at finde ud af den præcise årsag, men for det meste giver det ikke anledning til helbredsproblemer. Det bedste er at konsultere din specialist og stille alle de nødvendige spørgsmål for at få ro i sindet.

DEL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

LÆS MERE

Combo

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL:

Mega Heavy

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL:

Ekstra Heavy

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL:

Super Heavy

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL:

Heavy

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL:

Moderate

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL:

Let

Femiekos retentionskapacitet / 12 timer

Binder værd

Tampoaner værd

ANBEFALET TIL:

FANTASTISK TIL: